Valorant åldersgräns och spelinformation

Valorant är ett så kallats fps spel (Förstapersonsskjutare) eller first-person-shooter på engelska. Spelet släpptes första gången till PC den 2:a juni 2020 och har sedan dess varit ett väldigt populärt spel bland de som gillar denna typen av spel. Åldersgränsen för Valorant är 16 år och är en åldersrekommendation som tillhandahålls av PEGI (Pan European Game Information).

Vilken målgrupp passar Valorant för?

Valorant är ett spel som passar för spelare som gillar skjutspel av typen förstapersonsskjutare och spel som har en del strategiska drag där det gäller att planera och kommunicera med sitt lag för bästa möjliga resultat. Spelets huvudfokus ligger inte i blod och råa scener vilket gör att det även lämpar sig för de lite yngre spelarna.

Vad går Valorant ur på och hur spelas det?

Valorant är ett spel som spelas i 2 lag där det laget med flest vunna omgångar vinner matchen. Det är 5 personer i vardera lag och det lag som når 13 vinster först tar hem segern. En senare uppdatering som tillkom ett tag efter att spelet släpptes är att man måste ha en marginal på 2 vinster för att vinna matchen. Så om det står 12-12 så behöver ett av lagen dra ifrån med vinster för att avsluta matchen. Ett lag kan även välja att ge upp en match om man ligger under kraftigt. För att detta ska ske måste alla i laget rösta för.

Likt många andra spel som exempelvis Counter-strike så inleds varje runda med en så kallad köprunda där du som spelare får köpa vapen, rustning och speciella vapen som tillhör den karaktären du valt att spela. Alla spelare i bägge lagen får pengar efter varje runda att köpa saker för. Det vinnande laget får mer pengar än det förlorande. Så ett lag som vinner oftare har vanligtvis bättre vapen och utrustning. I dagsläget finns det 5 olika kartor i spelet. Besök denna länk för att få en översikt över kartorna och läsa mer om dem.

Top 3 agenter i Valorant

I dagsläget kan du välja mellan 15 olika agenter att spela. Vissa är mer avancerade än andra. Här nedan går vi igenom de 3 bästa och populäraste agenterna, lite kort vilka agenterna är och vad de har för egenskaper. Agenterna rankas i ordningen bästa först.

  • Brimstone

Brimstone är en av de populäraste agenterna och har två olika egenskaper. Den första är hans stim beacon som gör att alla spelare i det egna laget skjuter snabbare om de står inom området. Det andra är en cirkel av eld som Brimstone kan sjuta ut för att bränna sina motståndare och hindra dem från att nå vissa platser.

  • Viper

Viper är en agent som är något svårare att kontrollera men har väldigt starka egenskaper i form av giftig gas. Hennes första egenskap är ett gasmoln hon kan kasta ut som tar bort motståndarnas rustning vilket gör dem till ett enkelt mål att slå ut. Den andra egenskapen är hennes ”snake bite” som är en cirkel av giftig syra som gör att motståndarnas liv går ner snabbt, vilket gör det svårt att passera.

  • Omen

Omen är den mörka skuggan i spelet och en väldigt stark agent på många fronter. Något avancerad att spela men när man väl lär sig spela honom kan man göra väldigt smarta drag. Hans första egenskap är att han kan teleportera sig varsomhelst på banan för att exempelvis kunna överraska motståndarna bakifrån. Hans andra egenskap är hans ”paranoia” som Skjuter en skuggprojektil framåt, vilket minskar synområdet för alla spelare som den berör. Projektilen kan även kastas genom väggar.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan man säga att Valorant, trots att det är ett skjutspel även kan spelas av en yngre målgrupp då spelets fokus ligger betydligt mer på strategi, lagsammarbete och kommunikation än på blod, råhet och andra saker som inte passar yngre spelare. Spelet i sig har ett ganska roligt utseende och inget grovt språk förekommer. Om du är ett fan av lagsammarbete och fps spel så kommer du med all sannolikhet att gilla Valorant.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *