Finns det en åldersgräns för Counter-Strike?

Ett av de allra tidigaste datorspelen som kom ut på marknaden var Counter-Strike, även kallat för CS bland de som spelar det. Spelet i sig benämns ofta som ett vanligt ”skjutarspel”, något som gör att flera ställer sig frågande till om deras barn borde spela det. Den rekommenderade åldern är 15 år för CS, något vi kommer att utveckla mer i den här artikeln.

Det var i början av november 2000 som det första Counter-Strik-spelet släpptes. För oss alla som kan vår internethistoria vet vi att onlinegaming under det tidiga 2000-talet inte går att jämföra med vad det är under 2020-talet.

Internetuppkopplingarna var svaga, och spelarantalet begränsade. De onlinespel som nu sitter på miljontals användare per dag skulle inte kommit upp i fler än kanske några tiotusentals användare, över hela världen. Men som ett av de första spelen lyckades CS etablera sig direkt, vilket gör att de än idag är giganter på marknaden.

Är CS till för alla spelare?

Som tidigare nämnt är åldersgränsen för Counter Strike 15 år. Det innebär att spelet i sig innehåller våldsamma inslag, men inte överdrivet våldsamma, som i vissa andra spel. Vilka är då de våldsamma elementen som du eller dina barn kan få uppleva i CS?

Längst ner i artikeln kommer vi att förklara de olika spellägena i CS, vilket kan underlätta. Men det som är viktigt att veta om är att spelet utgår från olika lag, som helt enkelt ska skjuta ihjäl varandra för att samla på sig så många poäng som möjligt.

Är den rekommenderade åldersgränsen på 15 år rimlig? Ja, vi skulle kunna anse det. Men kan barn som är yngre också spela det? Ja, men kanske inte helt fritt. Det är tidigare känt att det är viktigt att hålla koll på ens barns spelande. Till exempel att barnet inte blir irriterat om det inte får spela tillräckligt mycket eller blir nedstämt.

Att spel som The Sims eller Fifa kan anses vara mer anpassade för även yngre målgrupper är förståeligt. Samtidigt finns ingen entydig forskning som visar på att ”skjutarspel” eller spel med våldsinslag har direkt negativ påverkning för ungdomar. Det innebär inte att du borde låta din 10-åring spela CS utan att tänka några extra varv på konsekvenserna. Däremot kan barn som är ett år yngre än den rekommenderade gräsen på 15 år spela, och framför allt om du som förälder är närvarande ibland och ställer frågor om spelet.

Fördelar och nackdelar – vilka kan spela CS?

Att ta upp positiva och negativa saker om Counter-Strike går att göra i åratal. Då det här spelet har funnits sedan slutet av 2000 innebär det att det finns mycket som hunnit bli bra, men också saker som kan vara mindre bra. Framför allt när det gäller CS för barn.

Fördelar med CS

  • Skapar sociala umgängen
  • Enkelt och billigt att spela
  • Flera olika spellägen

Nackdelar med CS

  • Kan skapa spelberoende
  • Förekommer våld
  • Spelare kan använda dåligt språkbruk mot varandra

Några av de mest uppenbara fördelarna med CS är att det är ett av de billigaste spelen, för att vara så välkänt. Det går dessutom att spela på en relativt dåligt PC, det krävs inte tiotusentals kronor av datorköp. Samtidigt skapar det möjligheter till att barn och även andra skaffar sig vänner och får någon att prata med.

Det som är mindre bra är att det kan skapa ett spelberoende. CS är relativt beroendeframkallande, och även vuxna kan få datorspelsmissbruk. Det är viktigt att hålla på. Försök även att prata med ditt barn, eller någon annan, om vad som sägs i spelet. Det kan förekomma hårt språkbruk.

Olika spellägen i Counter Strike – så spelar du

Ett av de vanligaste spellägena, gamemodes, i CS är Demolition. Då turas varje lag om att försvara en bomb, och den andra ska detonera den. Se i videon nedanför hur det spelläget fungerar.

https://www.youtube.com/watch?v=Dic8I4Itd5A (OBS: JAG LÄGGER LÄNKEN HÄR DÅ DET INTE GÅR ATT BÄDDA IN KLIPPET)

Ett annat populärt spelläge är deathmatch. Det innebär att två lag möter varandra, oftast med 4-8 spelare i varje lag. Det som har flest poäng/kills vinner.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *