Åldersgräns för Call of Duty

Visste du att åldersgränsen för Call of Duty är 18 år? Men trots att man behöver vara myndig för att spela spelet, finns det många yngre personer som spelar CoD. Hur kommer det sig? Lär dig mer om Call of Duty samt få förklaringar till om CoD passar för barn med hjälp av oss.

De flesta känner till Fortnite, spelet med ett så kallad Battle Royale-spelläge som kom ut gratis under 2017. Det tog upp Fortnite till ett av världens mest populära spel, något som Activision ville ändra på.

Av den anledningen släpptes Warzone under mars 2020. Lagom när såväl barn som vuxna fick börja stanna hemma på grund av den rådande Covid-19-pandemin kom spelet som skulle ta världen med storm.

Se ett klipp från CoD Warzone här nedan:

Borde tonåringar och barn spela Call of Duty?

En fråga som har blossat upp i och med framgångarna för Activison är om barn borde spela Call of Duty. Vi går in på det igen. För spelet gäller en 18-årsgräns. Låt oss börja med att förklara anledningarna till att den åldersgränsen är satt.

I samtliga varianter av spelet förekommer tydligt och grafiskt våld. Det går absolut att använda sig av argument för att våldet förskönas och glorifieras. Det dödliga våld som används här är oftast aggressivt och kan påverka yngre barn och till och med tonåringar.

De flesta har dock inga problem med att ta del av det här. Vårt tips är att begränsa antalet timmar som barnet får spela per vecka, och ha en löpande dialog om vad barnet eller barnen upplever. På så vis blir det enklare för dig som förälder att hålla kontroll på om våldet i spelet verkligen påverkar eller inte.

Fem argument att spela och inte spela CoD

Det finns flera argument till varför barn borde spela, och inte borde spela, Call of Duty. Nedan kommer vi att lista fem av de anledningarna, och gå djupare in på dem.

Åsikter om Call of Duty

  • Utmärkt sätt att skaffa vänner
  • Öva hjärnans simultankapacitet
  • Ha roligt – utan att betala pengar (Warzone är gratis)
  • Finns ett tydligt inslag av våld
  • Finns risk för att barn gör microköp

I det stora hela finns det gott om anledningar att spela Call of Duty. Oavsett vilken av spelseriens titlar det handlar om, finns det om sätt att bli underhållen på. När det kommer till Warzone spelare finns väldigt många i lag, t.ex. två, tre eller fyra personer, och de gör det med sina kompisgäng. Det blir därför ett sätt att ”hänga” med vännerna, samtidigt som just Warzone är helt gratis.

Datorspel är dessutom bra för hjärnan visar studier. Även synen påverkas positivt. Att spela är därför ingen negativ sak, så länge det inte går till överstyr.

Men det finns också saker som skulle kunna vara bättre. Våldet är förstås ett av dem. Att barn i tioårsåldern spelar ett spel där extremt våld, halshuggningar, blod och rent av avrättningar visas är inte att rekommendera.

Samtidigt som spelet är gratis kan man dock göra microköp. Precis som i spelet Fortnite går det att köpa extra skins och vapen, något som snabbt kan rinna iväg i flera tusen kronor, om man inte ser till att ha koll på situationen.

Skillnad på Call of Duty – Warzone, Modern Warfare och Black Ops

Det kan vara bra att hålla koll på att det också finns flera olika typer av Call of Duty-spel. Warone har blivit ett av de mest populära sedan mars 2020, inte minst från att det är gratis. Det spelet utgår från att spelare i lag (en, två, tre eller fyra personer) gör upp om att bli den sista spelaren kvar att överleva på en begränsad yta.

Annars är Black Ops och Modern Warfare de två klassiska titlarna. I de här spelen går det att spela så väl offline (story mode) och multiplayer i flera spellägen mot andra spelare.

Lämna en kommentar